In “ bucataria noastra ” folosim zilnic atat laptele cat si derivatele acestuia pentru a prepara cele mai delicioase deserturi pentru dumneavoastra, motiv din care ne-am propus sa va prezentam cateva din produsele lactate folosite si beneficiile lor.

Laptele ar trebui sa fie consumat cu prioritate atat in perioasa de crestere dar si dupa deoarece acesta contine nutrienti esentiali, respectiv: calciu care ajuta la dezvoltarea oaselor mentinand in limite normale valoarea densitatii osoase si contribuie la dezvoltarea dintilor; proteine care ajuta la repararea tesutului muscular si sunt o sursa de energie pentru organism; potasiu care ajuta la mentnerea tensiunii arteriale in limite normale; fosfor care sustine intarirea oaselor si participa la generarea de energie; vitamina D care sustine sanatatea oaselor; vitamina B12 care participa activ in formarea globulelor rosii si mentinerea sanatatii tesutului nervos; vitamina A care intareste sistemul imunitar si contribuie la sanatatea ochilor, a unghiilor si a pielii, riboflavine care transforma alimentele consumate in energie; niacina care creaza acizi grasi prin metabolizarea zaharului.

Pe langa contributia la starea generala de sanatate, laptele alaturi de celelate celelalte produse lactate joaca un rol foarte important si in curele de slabire, ajutand la scaderea in greutate si la asimilarea cantitatii de calciu necesare organismului.

Noi il folosim ca si ingredient in foarte multe retete urmarind sa obtinem cele mai sanatoase produse pentru dumneavoastra incepand de la prajitura brates sau prajitura trei ciocolata si pana la traditionala placinta cu branza si stafide, desigur ca avem si produse fara produse lactate ca si ingrediente pentru cei care nu le tolereaza chiar atat de bine.

Produsele lactate obtinute prin fermentarea laptelui folosind culturi specifice, respectiv iaurtul, sana, chefir, laptele batut au multiple beneficii pentru organism: echilibreaza flora intestinala; intariresc sistemul imunitar; mentin organismul tanar si cresclongevitatea fiind alimente cu efecte geriatrice; previn constipatiile, microflora intestinala ajutand la buna digerare a alimentelor; se digera usor si nu ingrasa.

In ceea ce priveste produsele in care le puteti gasi ca si ingrediente folosite de noi va reamintim tortul iaurtica, placinta cu iaurt, placinta taraneasca, prajitura iaurtica, tortul vis de vara, tortul mozart si multe alte specialitati create din ingrediente sanatoase pentru ca ne pasa.

Un alt produs obtinut din prelucrarea laptelui si care este foarte sanatos este branza care are un continut glicemic scazut, cantitatea mica de zahar provenind de la lactoza, aceasta contine vitaminele A, E, B2, B12, sodiu, fosfor, seleniu, fluor, acizi grasi omega 3 si omega. Consumul de branza ne ajuta cu succes sa reducem colesterolul, sa luptam impotriva gastritei ea fiind recomandata persoanelor care sufera de ulcer sau gastrita cu conditia sa nu fie sarata si ne ajuta chiar si sa scadem nivelul de stres si sa ne concentram mai usor.

Daca doriti sa o consumati un pic mai dulce sau mai sarata la noi o gasiti ca si ingredient in coltunasi cu branza si pateuri cu branza pentru cei care prefera foetajul dar si in numeroase retete traditionale de placintele, pasca si merdenele.

Smantana are un continut ridicat de grasimi saturate si mononesaturate si un continut foarte scazut de proteine si carbohidrati, care se pierd in procesul de fermentare, iar cele ramase se digera mai usor, smantana putand fi consumata chiar si de cei cu intoleranta la lactoza. Aceasta mai contine si vitamina A si vitamina D, calciu dar si fosfor.

In “bucataria noastra” am creat cele mai delicioase crème cu smantana special pentru a va rasfata si a va face sa va intoarceti si sa alegeti din nou cate un desert proaspat si savuros dintre creatiile noastre incepand de la clasicul joffre, la minitarte, placintele si chiar torturi cu creme speciale.

Cascavalul este un produs lactat foarte consumat care are si el beneficiile lui, desi multe persoane se feresc sa il consume datorita continutului ridicat de grasime. Daca acesta este consumat cu limita nu va provoca nici o problema de sanatate, va aduce chiar beneficii fiind bogat in fosfor, calciu, zinc si vitamina B; acesta chiar scade riscul aparitiei osteoporozei si a hipertensiunii sau a bolilor de inima.

Fiind un produs cu atatea beneficii nu am putut sa nu il includem ca si ingredient in retetele noastre, creand pentru dumneavoastra saleuri cu cas si cascaval, fundite cu cascava si nu numai.

Va asteptam sa va indulciti cu deserturi create din ingrediente sanatoase.