Cercetatorii au descoperit ca ciocolata neagra poate fi un antidepresiv natural, reusind sa faca unele persoane care sunt predispuse la depresie sa resimta starea de anxietate si iritabilitate mai putin.

Desi prezinta dezavantajul de a fi încărcats cu grăsime și zahăr se pare că ciocolata are marele avantaj de a fi ca un anti-depresiv.

Un studiu facut pe 3.000 de persoane de Dog Institute Negre din Sydney, Australia a gasit ca 45% din persoanele cu depresie au ravnit la ciocolata.

„Dintre cei 45%, 60% au descoperit ca ciocolata a imbunatatit starea lor atunci cand au fost deprimatii,” a spus co-autorul Joanne Crawford.

Cercetatorii au descoperit ca printre cei care sufereau de depresie, cei care sufereau de anxietate sau stare de iritabilitae au prezentat imbunatatiri in comportament atunci cand au beneficiat de dulciuri.

Motivul, ciocolata neagra contine serotonina, un antidepresiv natural, care ajuta la eliberarea de stress. De asemenea, ciocolata stimuleaza productia de endorfine, care dau senzatia de placere si fericire.

„S-au observat imbunatatiri ale memoriei, ale duratei atentiei, a timpului de reactie si ale abilitatilor de rezolvare a problemelor la participantii care au consumat ciocolata neagra, indiferent de varsta.”, a spus profesorul Gordon Parker de la Dog Institute Negre.

Desi este prea devreme pentru medici pentru a incepe sa prescrie ciocolata pentru depresie, acest studiu nu dovedește că are avantaje concrete în combaterea tulburărilor de dispoziție.

„Cred că acest lucru va fi linistitor pentru mulți oameni care vor spune ca acest studiu confirmă doar pur și simplu ceea ce am aflat de-a lungul anilor”, a spus profesorul Parker.

Consumul unui pătrăţel de ciocolată ne permite să ne „facem plinul” cu minerale precum magneziu şi fosfor, dar şi cu potasiu, fier sau vitamine, mai ales cele din grupul B. Asociată cu o alimentaţie variată, ciocolata favorizează, de asemenea, menţinerea echilibrului alimentar.

Deasemenea ciocolata neagra ajuta la mentinerea unui corp tanar si dinamic datorita continutului bogat de flavonoide care favorizează scăderea LDL-colesterolului sangvin („colesterolul rău”) şi protejează elasticitatea pereţilor vasculari; si in special a continutului de catechine, cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante facand parte din “Top 10” alimente ale tineretei.

Alte beneficii mai putin stiute despre ciocolata

  • Ajuta la slabire datorita faptului ca aceasta contine enzime de ardere a grasimilor, astfel daca antioxidantii din ciocolata ajuta la blocarea absorbtiei de grasimi si carbohidrati, inseamna ca mai putine sunt absorbite din tractul digestiv in sistemul circulator, astfel ca nu se pot depune in celulele adipoase.
  • Previne aparitia cariilor dentare datorita continutului ridicat de teobromina care elimina bacteriei care contribuie la aparitia cariilor dentare.
  • Ajuta pielea sa fie mai fina si mai hidratata consumand o jumatate de cana de cacao pe zi care este foarte bogata in flavonoide.
  • Antioxidatii din ciocolata neagra devoreaza radicalii liberi ce deterioreaza celulele din organism, reducand riscul de a suferi de artrita, astm si accident vascular cerebral.
  • Reduce cu pana la 20% riscul de a face un accident vascular cerebral consumul a 2 batoane de ciocolata neagra pe saptamana.

Singura problemă este că, chiar și ca un antidepresiv, atunci când vine vorba de ciocolata, moderația este cheia.